søndag 18. mai 2014

Om denne bloggen II - Om myter og legender en gang til - Statistikk




Santiago Matamoros, et eksempel på en legende.


Om denne bloggen II:


Det er nok av og til nødvendig å gjenta at denne bloggen ikke kan ses på som et ferdigstillet dokument, men snarere en prosess der en følger mine tanker og våre forberedelser til vår 
Pilegrimsvandring som starter i september. 
Jeg har før brukt "bevissthetsstrøm" som metode og mener det er dekkende  for det jeg driver på med. 
Det betyr en viss frihet for meg, nemlig det å kunne skrive om akkurat det som opptar meg for øyeblikket uten å måtte holde meg til et bestemt oppsett, hverken med hensyn til disposisjon eller tema.
Men det betyr også at jeg ikke kan gå tilbake og rette på andre ting enn språklige feil eller direkte faktafeil av typen :.  "Grunnlovsdagen  vår er 16.mai"! 
Bloggeren kan ikke gå bakover, bare framover og heller rette opp eventuelt "grums" og uklarheter, feilslutninger i en seinere blogg. Det er ikke usannsynlig at bloggeren underveis får ny kunnskap eler innsikt i et tema som kan endre på saker og ting.

Om myter og legender en gang til:

Når det er sagt så må jeg nok prøve å klargjøre noe av det "grums" som ligger igjen etter forrige blogg. 
"Myter" og "legender" er mye brukte begreper og de blir brukt i mange forskjellige sammenhenger. Det er derfor vanskelig å lage definisjoner på disse som både er presise nok og omfattende nok samtidig. Historikeren, sosialantropologen, religionsforskeren, folkeminnegranskeren,kulturjournalisten, Tom Egeland og Dan Brown vil ha forskjellige  perspektiv på disse og dermed trenge egne definisjoner for å presisere og skille ut fra sitt fagfelt. 
Det jeg skrev om myter og legender var vel mest ut fra en historikers oppfattelse av begrepet.  
For en historiker er det jo viktig å kunne skulle mellom "virkelig" og "ikke virkelig" , men for oss andre kan vi miste en dimensjon dersom vi bare skulle se på det som historikere 

For denne bloggen er det nok å lage følgende enkle skille mellom legender og myter:

Legender forholder seg til jordiske og historiske begivenheter og personer. Noen ganger med overnaturlige innslag,  Legendene kan være helt "sanne" eller "reint oppspinn" eller som oftest inneholde noe av begge deler. Det finnes også begivenheter som har vært "sanne" i århundrer, men som historikere har plukket fra hverandre.
Det finnes historier der vi aldri kan bli sikre. Vi vil derfor her i denne bloggen ikke henge en etikett med sant/usant  på begrepet "legender" generelt. men heller komme inn på det i de tilfeller det historisk sett foreligger bevis.

Myter er beretninger og forestillinger om den delen av "verden" der vi ikke kan få empiriske data. De handler om skapelsesberetninger,om guder,djevler ,kjemper,helter,engler og demoner og fantasivesener, snille som slemme. Dette vanligvis i en mer overnaturlig og tidløs dimensjon.  

I et sosialantropologisk perspektiv er det ikke så interessant å vite om legender og myter er sanne eller ikke, men hvilken betydning de har i samfunnet og for den enkelte.

Myter og legender og deres påvirkninger av den enkelte og  samfunnet
Når det gjelder påvirkning på samfunnet og hver enkelt av oss så kan godt vi behandle begge
under ett:
Jeg kommer på følgende punkter:
De er underholdende
De pirrer fantasien og bidrar til undring
De er med i en felles kulturarv som totalt bidrar til et å fremme en tilhørighetsfølelse til en gruppe, en bygd, en region,en nasjon osv.
De kan brukes til mobilisering. (og er blitt brukt).
For noen er dette et også et spørsmål om "Tro og Tvil" En finner en slags åndelig forklaring på saker og ting som ikke kan forklares empirisk.
 Dypt inni oss alle ligger det et behov for å vite mer om verden. Bortsett fra hunger,krig og trusler er det denne undringen på hva som befinner seg på andre siden av haugen som har ført til utferd og utforsking. Mye av vår erfaringsbare verden er allerede fullt utforsket, men det ligger vel kanskje en liten bit med uvisshet igjen i oss, en bit som er fortrengt og tilsidesatt av vår ellers så rasjonelle tankegang. 
Finnes det noe annet? 
En annen verden? 
En annen dimensjon? 
Et religiøst verdensrike? 
Eller noe heilt annet, en skapende eller styrende kraft?  
Eller noe som er så annerledes at vi ennå ikke har kunnet forestille oss det? 
At dette pirrer oss innerst inne er vel interessen for "Star Wars" og "Ringenes Herre" , samt de mange dataspill fra fantasiverdenen et tegn på, selv om det skal innrømmes at underholdningsverdien er det som trekker mest når det gjelder disse.

Vi vil nok aldri noensinne få klare svar her, men vi kan forsøke å tilfredsstille noe av denne undringen ved bl.a. å lese litt "mytisk litteratur"  Jeg har nevnt det før,spanskspråklig litteratur, spesielt fra Latin-Amerika er rik på det en kaller "magisk realisme". 


Statistikk over Pilegrim-ankomster til Santiago de Compostela 1970 - 2013

Jeg avslutter dagens blogg med en statistikk over ankomne pilegrimer til Santiago de Compostela i tiden 1970 -2013. 

Denne er "lånt" fra  www.Jacobeo.net




Nå vil jeg bare komme med en kort kommentar: De uthevede år er såkalte "hellige år"
da pleier tilstrømningen av pilegrimer å øke sterkt.  Jeg vil komme tilbake til flere kommentarer og mer detaljerte statistikker og også om deltakelse fra Norge! 
Det vi ser er at selve pilegrimsvandringen generelt var ganske beskjeden inntil andre halvdel av 80-tallet, da det begynte å øke sterkt,











Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar