fredag 25. april 2014

Trening - Bøker . Historisk setting.

Trening:

Langfredag ble det igjen tur opp på Skorpefjellet.  Vi var hele 59 stykker som var der oppe samtidig og fikk utlevert hver vår  gule  T-skjorte type Small  med teksten "Skorpefjellet opp 2014". Et veldig fint tiltak.  
Vi må ha forbrent mange kalorier hver for alle smatt rett i sin utleverte Small T-skjorte. Jeg lurer på om min ikke til og med hadde litt slark. :)


I går gikk Ingeleiv, Hilde og jeg en ca times tur rundt i Luraområdet, blant annet langs Gandsfjorden. Fin trim , men i dag har jeg vondt i hælen!  



Bøker:

To nye bøker:




Den første boka er et kompendium fra en  serie konferanser høsten 1999 arrangert av en organisasjon av spanske historikere som  het "Foreningen Marxistiske undersøkelser". 

I tillegg til "redaktør" av skriftet  er det seks forskjellige historikere som har bidratt med  hver sitt innlegg om "El Camino" og samfunnets gjensidige påvirkning.
Dette ser interessant ut og jeg vil komme tilbake til temaet seinere, enten som eget innlegg eller bakt inn i en annen sammenheng.


Den andre boka er rett og slett en historie om Vikingene og om deres,skal vi si, kontakt med Spania. 
Dette er også et viktig tema i vår sammenheng og jeg vil komme tilbake også til dette..


Historisk setting:

Jeg har i et tidligere innlegg kommet inn på den historiske settingen ved gjenoppdagelsen 
av Santiagos grav, om starten på pilegrimsvandringen og hvilke påvirkninger den hadde for, ikke minst kongen av Asturias og hans kamp mot maurerne.

Etter hver som en leser om historien på 800-1000 tallet,  ser en at de politisk sett er en ganske urolig og spent periode med mange aktører. I sør som kjent Maurerne som stort sett , riktignok med vekslende kraft hadde kontroll over mesteparten av Spania. Nord for Pyrineene hadde vi Karl den stores franker-rike, Den godeste Karl var også Romersk keiser. Riket hans ble delt opp etter hans død og ble da en del svakere.

Rett sør før Pyrineene dukket det opp flere "kristne" kongedømmer. Først hadde vil Asturias som vi har nevnt før. Dette ble til Kgdm León i denne perioden. Deretter Kgdm Pamplona som litt seinere ble Kgdm Navarra, seinere kom også  Aragón.  

Disse rikene var stort sett føydalistiske, dvs at kongen disponerte "all" jord og land og delte den i sin tur ut til adelsmenn (len) i bytte mot å stille lojalt opp med krigsmenn, mest hestefolk når kongen hadde brukt for dem..
Det betød at det dukket også opp diverse hertugdømmer mm underlagt kongedømmene, men ofte med utstrakt selvstendighet.

De fleste bønder måtte.derimot gi opp sin frie stilling og overlate jorda til en lensherre/kongen i bytte mot beskyttelse i disse turbulente tider. De ble som regel livegne.

Det var stadig trefninger og slag fram og tilbake, spesielt mellom maurerne og de kristne kongerikene.
Om ikke det var nok, så kom vikingene.....




















Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar