Budsjett:
Det første kostnadsoverslaget var på NOK 44.000, inkludert mat, drikke og diverse daglige utgifter, noe som nok var i overkant av hva vi tenkte oss før vi begynte å regne på det. Vi bestemte oss altså for å bo på hotell eller vertshus av en viss standard og jeg stipulerte først NOK 1000 pr natt. I tillegg regnet jeg med samme beløp for kost og "dagpenger" tilsammen for oss begge.
Jeg må vel innrømme at jeg vanligvis pleier å ta litt i når det gjelder å stipulere kostnader i starten, litt kanskje for å ta høyde for et "worst case" scenario.
Da vi hadde bestilt de aller fleste hotellnettene landet vi på et snitt på NOK 700 pr natt. altså ned NOK 300 pr natt, totalt NOK 4800 billigere en overslaget. Jeg har tidligere nevnt et gj.snitt på NOK 800, men det må skyldes en "formelfeil".
Mat og drikke:
Det stipulerte NOK 1000 pr. dag er nok også noe for høyt. Det skal dekke kost, apotekvarer som gnagsårplaster, eventuelle medisiner, nødvendig utstyr, inngangspenger på ev. severdigheter mm, og også dekke uforutsette utgifter. + vann!.
Kosten blir en vesentlig del av dette, men det begrenser seg selv. Basert på de bestemmelsene vi gjorde på vandringen i 2012 i de gode erfaringene vi gjorde av den så består kosten av først av en solid frokost, med bla youghurt på hotellet, over halvparten av hotellene har frokosten inkludert i den prisen vi har beregnet.
Underveis er det to forhold som er viktige å ta hensyn til:
1) Få i seg nok næring og væske.
2) Sørge for at magen er stabil og ikke begynner å krige underveis.
Du må ta inn en god del væske, alt etter hvor varmt det er, og du må drikke jevnt og før du blir tørst. Egentlig er det bare vann som gjelder her, øll og andre drikkevarer drar væske ut av kroppen. Jeg kan ikke si her hvor mange liter det går med pr dag, for det varierer fra person til person og er avhengig av temperatur, gangefart og distanse.
Mange benytter seg av de mange drikkefontener med "agua potable" en finner underveis. Disse er nok trygge vannkilder i seg selv, men vi tok ikke sjansen på at magen skulle krølle seg til, så vi brukte bare flaskevann. Vi hadde alltid en liter med flaskevann hver med oss.Vi hadde faktisk aldri mageproblemer, bortsett fra et snev undertegnede hadde en morgen etter at øllregningen ble litt tyngre enn beregnet,og som forsinket avmarsjen noe, men det gikk fort over.
Vi spiste ca hver andre time, for det mest "bocadillo de jamón serrano" (baguette med serranoskinke). Disse ga trygg næring og noe salttilførsel og var ikke for sterk for sarte norske mager. Noen ganger våget vi oss ut på en suppe eller liten varmrett.
Siste pausen på etappen kalte vi opp etter en svart drikk av amerikansk opprinnelse som i utgangspunktet ble laget for å piffe opp husmødre, men etter at de fjernet ingrediensen som førte til denne effekten og heller kjørte på med uimotståelig reklame, ble gjort til verdens mest kjente "softdrink".
Vel, denne drikken hadde en viss effekt på oss og vi så fram til denne pausen, sikkert like vel fordi det nærmet seg slutten på etappen som selve virkningen av denne drikken.
Det å drikke øll eventuelt vin til maten underveis på etappene var det en del som gjorde, men etter vår mening så virker det sløvende og bidrar til mindre energi til resten av dagen.
Vi drakk derfor kun vann til maten og sparte øll og vin til vi var kommet i mål.
Vi tok gjerne en øll og to etter endt etappe og unnet oss et skikkelig måltid - "cena" -
enten på overnattingsstedet eller en nærliggende "restaurante", med god mat og drikke, gjerne med en lokal spesialitet. Noen restauranter og hoteller har også egne pilegrimsmenyer som er forholdsvis enkle og billige, men ofte både velsmakende og mettende.
Vi regner med å følge samme kostopplegget også i neste "Camino" , og ut fra det kan vi kanskje redusere "kostøret" og diverse til NOK750 pr dag. Da ligger vi på et totalbudsjett på NOK 35.000, men det er før flyreisen og togreisene er bestilt og i boks.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar